UDVIKLINGEN AF KOSKINDSTÆPPER: EN LEKTION I HISTORIE

Tæpper af koskind begyndte at sprede sig i Amerika tilbage i 1700 og 1800 tallet. I den periode var de forbundet med velstand, magt og dominans. Nu til dags bliver disse tæpper brugt i mange forskellige anledninger, både i kommercielle sammenhænge, såvel som i privaten. Dette skyldes især deres unikke mønstre og typer. Men udover koskindstæpper, er materialet i sig selv også værd at nævne i forbindelse med den fantastiske historie koskind har. For at lære lidt mere om dette, har vi her en kort lektion i historien omkring koskind og udviklingen til det populære koskindstæppe.

Historien omkring koskindstæpper

Før man fremstillede koskindstæpper, blev det standhaftige materiale benyttet i forbindelse med krig og jagt af de sydlige Afrikanske Zulu stammer. De brugte denne naturlige ressource fordi den var velkendt for at være holdbar, stærk og robust, som kunne klare sig godt i både kamp og jagt.

Den mest nævneværdige genstand med materialet som Zulu stammerne skabte var Nguni Skjoldet. Det var et af de større skjold, som havde en højde på hele 1.5 meter (5 fod). Ved at have et skjold af denne størrelse, kunne brugerne få rigeligt med beskyttelse for både hoved, hofte og ben. Og fordi koskind er kendt for at have en lav vægt, kunne man stadigvæk benytte dette skjold med blot en hånd.

Gennem årtierne er koskind blevet brugt til krig og jagt. Men i takt med at verden udviklede sig, blev innovative designere født, og materialet blev derefter brugt som tøj, til møbler og andre dekorative genstande.

Den mest mærkbare forekomst af dette, blev en realitet i 1700 og 1800 tallet, i forbindelse med amerikas oprindelige folk. Århundredets udvikling betød at koskind blev en fast vare med mange forskellige anvendelser. De brugte koskind til boliger, tøj, jagt, ja bogstaveligt talt alt. I betragtning af at man kunne opdrætte og høste køer til mad og at man fik de ekstra materialer, blev det en vigtig ressource på dette tidspunkt.

Og nu et par hundrede år senere er køer stadig en vigtig del af vores samfund. Der findes på stående fod over én milliard køer på vores planet, der bruges til at fremstille værdifulde ressourcer som mælk, kød, skind og meget mere.

På grund af køernes værdi, og menneskehedens udvikling, er vi nu i stand til at opdrætte, tage vare på og anvende køer på en langt mere bæredygtig måde. I Zulu tiden, eller i de indfødte amerikaneres tid, ville dele af koen blive spildt på grund af utilstrækkelig teknologi og viden. I dag bruges alle dele af en slagteko for at sikre optimal udnyttelse.

Kød og mælk vil altid være til stede i samfundet, men det vil koskindstæpper ikke nødvendigvis være. Moden og interessen for disse tæpper kommer og går, men forsvinder aldrig helt. I øjeblikket oplever man i Danmark en fornyet interesse i brugen af koskindstæpper, fordi det er et naturligt materiale der giver bemærkelsesværdige fordele for velvære, fordi det er holdbart og meget mere.

Ovenstående gennemgår kort historien omkring og hvordan koskind er blevet brugt i løbet af menneskehedens udvikling. Utvivlsomt var brugen af koskind meget populær til andre væsentlige aspekter af livet langt før tæppet blev udviklet. Det er dog anderledes i vores egen moderne tidsregning. Her oplever man at koskindstæpper bliver mere og mere populære, og er ved at genopfinde sig selv som den bedste løsning når der skal vælges et tæppe.